El Dia Mundial de la Poesia a les escoles i instituts

La comunitat educativa de casa nostra també s’ha sumat a la commemoració i celebració del Dia Mundial de la Poesia amb l’organització de diferents activitats dirigides als nens i nenes dels seus centres.

Els Instituts de la Mitjana de Lleida; els Instituts Pasqual Calbó Calders i Joan Ramis de Maó, l’INS Gabriel Ferrater i Soler de Reus i l’Aula d’Acollida de l’institut Pla de l’Estany de Banyoles van ser els primers en adherir-se a la celebració del Dia Mundial de la Poesia. Els seus alumnes treballaran a les aules el poema d’En Narcís Comadira en les diferents llengües. Els més agosarats faran gravacions en vídeo dels alumnes recitant versos.
Aquests darrers dies ens han enviat més activitats que s’organitzen als centres educatius i, al mateix temps, hem pogut ampliar la informació de les propostes anteriors. Us ho detallem:

  • Escola Can Serra (Barberà del Vallès)
    Recital poètic a la biblioteca del centre, divendres 23 de març, obert a les famílies de l’Escola i del barri. Hi participaran tots els cursos que vulguin. Cada classe treballarà un poema i 1 o 2 alumnes de cada classe seran els encarregats de recitar-lo.
  • IES Pasqual Calbó i Caldés (Maó)
    El 21 de març, un alumne de cada grup/classe llegirà el poema de Narcís Comadira  per als seus companys i companyes, i explicarà què és el DMP.
    Gravació d’un vídeo protagonitzat per alumnes que parlen llengües maternes diverses i gravat a indrets emblemàtics dels municipis de Maó, Es Castell i Sant Llúis. Durant el vídeo es llegiran fragments del poema de Narcís Comadira. El muntatge final serà projectat durant l’acte del Dia del Llibre, que el centre celebrarà el 20 d’abril.
    Totes aquestes activitats són organitzades per la Comissió de Normalització Lingüística de l’institut. Més informació i material al seu bloc: http://iespasqualcalbo.cat/blocs/cnl
  • L’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, a través del projecte Espurna, organitza l’activitat Haiku, una activitat mensual on els alumnes proposen haikus creats per ells mateixos a partir d’un tema concret.
  • Escola Sadako (Barcelona)
    Des del bloc i Twitter de l’escola han demanat als seus seguidors els seus versos preferits. Es poden enviar a #SadakoPoesia o deixant un comentari a l’entrada del bloc Poetuit: http://escolasadako.wordpress.com/2012/03/07/poetuit-140-caracters-dels-teus-versos-favorits/
    El dia 21 de març els alumnes de Primer i Segon d’ESO buscaran els poemes i poetes.
  • IES Joan Ramis (Maó)
    Els alumnes de l’àrea de Foment de lectura a 3r d’ESO han creat una sèrie de rodolins a partir d’imatges del joc Dixit. També es prepara una petita exposició al centre per al dia de la Poesia.
  • IES El Pedró (l’Escala)
    Lectura de poemes el 21 de març. A les 10:30 i fins a les 12h., coincidint amb els descansos de l’ESO i de Batxillerat, s’ha organitzat un concurs de lectura de poemes, amb tres categories:
    1r i 2n d’ESO
    3r. i 4t d’ESO
    1r i 2n de Batxillerat
    Els alumnes participants podran escollir el poema que vulguin recitar a partir d’una mostra que se’ls oferirà de diversos autors i autores, incloent-hi el poema representatiu de la diada “Quatre paraules” de Narcís Comadira.
  • Col.legi Sant Miquel i Fundació Tr@ms
    Des de l’escola es farà un twit per homenatjar el poeta Josep Maria de Sagarra. Pares, professors i alumnes de les escoles Tr@ms (14 escoles en total) citaran versos de Sagarra.
  • Escola Cor de Roure (Santa  Coloma de Queralt)
    El dia 21 de març farem un KIT KAT. Tots els cursos des de p3 fins a 6è passaran per la biblioteca a divertir-se i jugar  una estona amb els poemes.  Els més petits faran “Animalades” i el més grans gaudiran dels textos de Lola Casas de la col.lecció”Poesia en colors”.Tot això  conduit i preparat per la filòloga catalana i mare d’una alumna de l’escola, la Cristina Villanueva.  Amb aquesta iniciativa intentarem que els infants descobreixin el gust per la poesia.
  • Institut Escola Sant Jordi (Navàs). Recital poètic dels alumnes del de 1r d’ESO, en grups de 2 o 3, que diran el poema de Narcís Comadira a la resta de classes de primària i infantil de l’Escola. També es farà un mural amb el poema escrit per penjar-lo a la façana de l’escola.
  • Escola Campclar (Tarragona). Els alumnes recitaran poemes a l’escola, de grans a petits: Cicle  Mitjà i Cicle Superior aniran a recitar els poemes que han treballat a Educació Infantil i Cicle Inicial.
  • Institut Ramon de la Torre (Torredembarra). Al bloc de la biblioteca (http://bibliotkinstitutramondelatorre.blogspot.com), durant aquests dies, farem i penjarem una gravació sonora del poema de Narcís Comadira en diferents llengües. I finalment, el dia 21 penjarem el poema en la versió catalana.
  • Escola de pràctiques (Tarragona). Del 13 al 23 de març farem activitats de treball oral i d’il·lustració de diferents poemes de Ricard Bonmatí, Olga Xirinacs, Lola Casas, Joana Raspall, Joan Maragall, Josep Vallverdú, Núra Albertí o Miquel Desclot.
    Dies 21, 22 i 23 de març: recital i gravació d’aquests poemes per part dels alumnes. Dia 21 de març: benvinguda a famílies i professorat amb una poesia de la Joana Raspall que cada família podran agafar
    del cistell de poemes ubicat a l’entrada a la biblioteca i a l’entrada a l’escola.
  • Col·legi Sant Domènec de Guzman (Tarragona). Poema-performance. Confecció d’un poema-performance al pati, construït per alumnes de 2n de cicle inicial de Primària i de 4t d’ESO conjuntament. Paral·lelament, la resta de cursos d’Infantil, Primària i Secundària treballaran especialment el món de la poesia a les aules durant la setmana. Aquesta activitat és en el marc de les celebracions dels 325 anys de presència educativa de les Dominiques a Tarragona, i fa que el col·legi Sant Domènec de Guzman de la ciutat se sumi a les activitats promogudes per la Institució de les Lletres Catalanes.
  • Escola Elisabeth (Salou). Durant tota la setmana es faran activitats a la Biblioteca de l’escola amb cursos de diversos nivells: lectura de poemes, creació de cal·ligrames, taller de punts de llibre poètics, il·lustració de poemes, creació de gregueries i auques…
    A més, s’ha fet un recull de poemes que s’enviarà a tota la comunitat educativa i es farà una exposició dels treballs realitzats a la Biblioteca per tal que tothom en pugui gaudir.
  • Escola Marinada (El Masnou). Tallers de poesia, durant tota la setmana, amb l’alumnat de 5è i 6è de Primària. Al mateix temps, cada classe treballarà diversos poemes. El dimecres 21 es llegirà el poema Quatre Paraules a nivell de centre.
  • Biblioteca Josep Vallverdú de l’escola Martí i Poch. Totes les activitats i accions a http://blocs.xtec.cat/somnis/2012/03/18/dia-mundial-de-la-poesia/
  • Escola Pompeu Fabra (Reus) (http://blocs.xtec.cat/bibliopompeufabra/). Recital de poesia i difusió del Dia Mundial de la Poesia al centre a càrrec dels alumnes de 6è.
    • Lectura i enregistrament audiovisual del poema “Si” de Rudyard Kipling.
    • Composició de poemes i enregistrament audiovisual dels alumnes de 4t.
    • Lectura del poema “Quatre paraules” de Narcís Comadira a les classes de 4t, 5è i 6è.
    • “Un lloc especial” el prestatge de la poesia a la Biblioteca Puntpeu Fabra.

3 responses to “El Dia Mundial de la Poesia a les escoles i instituts

  1. Hola a tothom,

    L’Institut Sòl de Riu té una activitat vinculada:
    http://elenamonroig.blogspot.com

    Salutacions.

  2. ESCOLA SETELSIS

    L’Escola Setelsis de Solsona s’afegeix al Dia Mundial de la Poesia. El dia 21, abans de l’esbarjo i per megafonia alumnes de CS faran la lectura de “Quatre paraules” de Narcís Comadira. Prèviament a la Biblioteca de l’escola aquest poema ha estat treballat amb tots els alumnes de Primària. També es fa la difusió de l’acte que es celebrarà a Solsona el mateix dia a les 7 de la tarda amb la lectura de poemes dels poetes solsonins.

  3. L’institut Estany de la Ricarda del Prat de Llobregat participa avui en un acte amb el poeta Joan Margarit, per al qual hem enregistrat aquest vídeo:

Deixa un comentari